fbpx

Covid-19 notice: we’re open for business. You can get a free online consultation by clicking here.

This kitchen was designed for a very old and quaint converted barn. The kitchen needed to span two areas situated partly in the original property, running to the newly built extension. Our client wanted an easy to maintain, long-lasting and spacious kitchen which we delivered using traditional building techniques and some clever design.

We used a mixture of materials, including aged pine and antique granite, along with our usual techniques such as dovetails, mortice butt hinges, mortice and tenons. We had a step in the walls and an RSJ and a nib to build into the design. The large oak beam gave us a convenient place to end the kitchen.

Our client kindly said: "Guy Cheeseman and his team at Dowers made a superb job of our farmhouse-style kitchen, which we are extremely pleased with. From planning, which Guy was mainly responsible for, through to completion was very straightforward and, despite working in a converted barn where there are no such things as exact right angles etc. those obstacles were overcome with the minimum of fuss. Inevitably with any new “build” there was the occasional “snagging” but once told about it, one of the team came out immediately to make it good. I would not hesitate to recommend Dowers to anyone."

"Guy Cheeseman and his team at Dowers made a superb job of our farmhouse-style kitchen, which we are extremely pleased with. I would not hesitate to recommend Dowers to anyone."

Our work on this project

A soft and welcoming environment

A bookcase on the side of the oven housing helps to soften the end of the kitchen.

A nod to the original building

The hob unit needed to be deeper than units to the right because the wall steps out, so we broke up the kitchen by using old pine which also paid homage to the character of the building.
country kitchen butler sink

More working space behind the sink

To complement the hob unit this is made in old pine and stepped out, which creates a bit more space behind the sink.

Another useful bookcase

The back of the peninsula was made into a bookcase so that it softens this side and helps in the transition from a working space to a living space.

Tastefully aged materials

The antiqued granite worktop was deliberately chosen because of the old pine and character of the building. The use of granite around the sink made the maintenance of the sink area easier than wood while the rest of the works were aesthetically soft and confirmed the effect the clients wanted to create.
oven-tray.pngspatula.png

Book a free consultation to find out how Dowers can turn your dream kitchen into a reality

book a free consultation

More of our customers’ kitchens

Recreating the feel and touch of an old kitchen when downsizing

Liphook, Hampshire

“Downsizing is so hard. Guy and his team at Dowers took on board all my requests for an “old” new kitchen. The result is the heart of my home. Three years down the line they were kind enough to make some changes without charge. Cheerful, kind and professional, it has been a joy to be their customer.”

Read more

Our third bespoke kitchen for a special long-term client!

Hambledon, Hampshire

“This is our third Dower’s Kitchen. I couldn’t be happier with it, though the other two were lovely too. This latest one embodies everything you could possibly want from a kitchen. It’s beautiful, elegant, practical, functional and everything is in the right place. Loads of storage, easy access, a doddle to work in, and because it’s so good looking and restful, everyone is drawn to it. It’s an ideal family space, and we all love it.”

Read more

Designing around old walls, oak beams and a curved wall in this character property

Liphook, Hampshire

“Dowers provided an excellent service from start to finish. Their craftsmanship and eye for detail is second to none and has provided us with a practical, contemporary kitchen a very awkward listed building. We would highly recommend their services.”

Read more